Benodigdheden voor 2 personen:

150 gram Gruyère
150 gram Emmentaler
100 gram Appenzeller
1 knoflookteentje
2 dl. droge witte wijn
Maïzena

Bereiding:

Wrijf de fonduepan in met het knoflookteentje.
Doe de wijn in de fonduepan en breng dit tot het kookpunt (niet laten koken)
Voeg vervolgens, beetje bij beetje, de geraspte kaas al roerend bij de wijn en blijf roeren tot het geheel een gelijkmatige massa wordt.
Doe de maïzena in en beetje wijn en roer dit door de kaasfondue tot het de gewenste dikte heeft.

Serveer er stokbrood bij.
Ook lekker om te dopen:
(Zongedroogde) tomaatjes, paprikareepjes, bleekselderij, bloemkoolroosjes, champignons, ananas, zilveruitjes en augurkjes.

Print Friendly, PDF & Email

Benodigdheden voor 2 personen:

200 gram Comté
200 gram Reblochon
1 teentje knoflook
200 ml droge witte wijn
Maïzena
Stokbrood

Bereidingswijze:

Snij de Reblochon in blokjes
(dit gaat eenvoudiger door de kaas ca. 15 min. In de vriezer te leggen)
Wrijf de pan in met een doorgesneden teentje knoflook.
Giet de wijn in de pan en verhit deze totdat zij gaat schuimen.
Houdt de wijn tegen de kook aan en voeg de geraspte Comté toe.
Goed blijven roeren tot de kaas helemaal gesmolten is.
Maak de maïzena aan met een beetje wijn en roer dit door de kaasfondue.
Serveer er stokbrood bij.
Tip:
Ook lekker om te dopen: paprika, champignons, komkommer, ananas, broccoli, bloemkoolroosjes, zilveruitjes bleekselderij en augurken.

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 pers.

Benodigdheden.
150 gr. Gorgonzola Dolce
150 gr. Provolone
150 gr. Fontina
2 dl. Droge witte wijn
Knoflook
(vers) gemalen peper

Bereiden:

Fonduepan inwrijven met doorgesneden knoflookteentje
Wijn in de pan verhitten tot tegen kookpunt
Geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen
Zodra deze gesmolten is, de in stukjes gesneden gorgonzola toevoegen
Blijven roeren tot een gladde massa is ontstaan
Allesbinder of een beetje maizena (opgelost in wijn) toevoegen
Eventueel (vers) gemalen peper toevoegen

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 personen:

400 gr. SmaaQ Smeuïg Pikant
1 tl. Sambal oelek
1 teentje knoflook
1 groene peper
1 ½ fl. Duvel bier
Maïzena

Bereidingswijze:

Knoflookteentje uitknijpen en samen met de groene peper in de pan doen.
Bier toevoegen en 5 minuten laten weken.
Pan op vuur verwarmen tot aan de kook.
Niet koken!
Nu beetje voor beetje de kaas al roerend toevoegen en blijven roeren tot de kaas geheel gesmolten is.
Binden met een beetje maïzena.

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 personen

200 gram Comté
200 gram Gruyère de Savoie
1 teentje knoflook,
2 dl Prosecco,
2 theelepels maïzena,
geraspte nootmuskaat en peper uit de molen.

Bereiding:

Rasp de kaas grof, of beter nog snijdt de kaas in kleine blokjes. Zo lost de kaas mooi en gelijkmatig op.
Halveer het teentje knoflook en wrijf hiermee de caquelon in.
Schenk daarna de Prosecco erbij en verwarm deze (niet laten koken).
Voeg de kaas toe en verwarm het geheel al roerend tot het zachtjes kookt.
Leng de maïzena met wat Prosecco aan en bind hiermee de fondue. Blijf roeren tot het mengsel romig en egaal glad is.
Voeg vervolgens de kruiderij toe, plaats de caquelon op een rechaud en plaats de zacht kokende fondue op tafel.

Heerlijk met stokbrood, ook met donker boerenbruinbrood, mediterrane droge vleeswaren en een frisse groene salade.

Print Friendly, PDF & Email

Benodigdheden voor 2 personen:

200 gram Boeren Belegen
200 gram Boerenkaas Brandnetel
1 knoflookteentje
2 dl. droge witte wijn
(vers) gemalen peper, nootmuskaat,
tuinkruiden

Bereiding:

Wrijf de fonduepan in met het knoflookteentje.
Doe de wijn in de fonduepan en breng dit tot het kookpunt (niet laten koken)
Voeg vervolgens, beetje bij beetje, de geraspte kaas al roerend bij de wijn en blijf roeren tot het geheel een gelijkmatige massa wordt.
Doe de maïzena in en beetje wijn en roer dit door de kaasfondue tot het de gewenste dikte heeft.
Eventueel op smaak brengen met peper, nootmuskaat en kruiden.

Serveer er stokbrood bij.

Ook lekker om te dopen:
(Zongedroogde) tomaatjes, paprikareepjes, bleekselderij, bloemkoolroosjes, champignons, ananas, zilveruitjes en augurkjes.

Print Friendly, PDF & Email

Benodigdheden voor 4 personen:

4 grote aardappelen
1 rode paprika (in reepjes gesneden)
1 groene paprika (in reepjes gesneden)
klontje boter
250 gram Raclettekaas gesneden
250 gram Raclettekaas geraspt
zout, peper, paprikapoeder
1 dl. witte wijn

Bereiding:

Was de aardappels en kook deze kort met schil en zorg dat ze niet te gaar worden.
Blancheer de paprikareepjes in pan water met zout gedurende ca. 4 min. en laat ze uitlekken in een vergiet.
Doe de geraspte Raclettekaas in een beboterde ovenschaal en hierop de nog warme aardappelen.
Verdeel hierover de plakjes Raclettekaas alsmede de paprikareepjes.
Breng het gerecht op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Overgiet het geheel met de witte wijn en zet de ovenschaal ca. 10-15 min. in een op 230˚ C voorverwarmde oven.

Eet smakelijk !

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 personen

100 gr. gedroogde vijgen
50 gr. hazelnoten
1 plak Gorgonzola van ca. 250 gram
2 rijpe handperen

Bereiding:

Kook de vijgen ongeveer 5 minuten in water en laat ze daarna een uur in dit water wellen.
Laat ze vervolgens uitlekken.
Hak de vijgen in stukjes en de noten tot grove kruimels.
Houd een paar hele noten apart voor de garnering.
Schep de notenkruim en de vijgen door elkaar.
Snijd de Gorgonzola in 4 gelijke stukken.
Schil de peren vlak voor het opdienen zodat ze niet verkleuren.
Snijd de peren in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd de parten in schijfjes.
Verdeel de stukken gorgonzola over de 2 borden en verdeel hierover
de schijfjes peer, het vijgen/notenmengsel en de hele noten.

Print Friendly, PDF & Email

Benodigdheden voor 4-6 personen:

500 gram bladerdeeg
200 gram Appenzeller geraspt
2 eieren

Bereiding:

Rol het bladerdeeg uit en snij het in rechthoeken van ongeveer 6 x 10 cm.
Verdeel gelijkmatig de geraspte Appenzeller over de stukjes bladerdeeg en laat een rand
van ca. 1 cm. rondom vrij.
Klop de eieren los in een schaaltje
Bestrijk het vrije randje bladerdeeg met het losgeklopte ei.
Vouw de rechthoekjes dubbel en druk de kanten stevig op elkaar.
Bestrijk de kussentjes met eigeel en laat ze gedurende 10 min. bakken in een zeer hete oven (250˚ C)
De kaaskussentjes zijn heerlijke kaassnacks
“voor bij de borrel”

Print Friendly, PDF & Email

500 gr geschilde asperges in stukken
zout
1 eetlepel boter
4 eieren
300 gr aardappelblokjes
100 gr sugar snaps
1 bos lente-uitjes in ringetjes
200 gr (gras)kaas in blokjes
peper
25 gr geroosterde pijnboompitten
5 eetlepels extra vergine olijfolie
3 eetlepels azijn
1 eetlepel honing
1 doosje tuinkers

Bereiding:

Kook de asperges in ruim water met zout en de boter beetgaar.
Kook intussen de eieren hard.
Kook de aardappelblokjes en de sugar snaps 5 minuten en giet ze af.
Meng de asperges, de aardappelblokjes, de sugar snaps, de lente-uitjes, de graskaas, peper, zout en
de pijnboompitten en meng de olie, de azijn en de honing erdoor.
Snijd de eieren in kwarten en meng die er voorzichtig door.
Garneer met wat tuinkers.
Lekker met warm vers brood.

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 personen

1 pakje verse Tagliatelle (250 gr.)
3 sjalotjes
1 el. olijfolie
1 el. verse tijmblaadjes of
1 tl. gedroogde
¼ ltr. slagroom
150 gr. gorgonzola
melk
100 gr. gepelde walnoten
peterselie voor garnering
zout/peper

Bereiding:

Kook de Tagliatelle in een pan met ruim kokend water en zout beetgaar. Pel de sjalotjes en haak deze grof.
Verhit in een steelpan de olijfolie en fruit de sjalotjes glazig.
Snijd de Gorgonzola in stukjes en voeg deze al roerend aan de sjalotjes toe.
Roer de tijm en de slagroom erdoor en verwarm het geheel tot de kaas gesmolten is.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg, als de saus te dik wordt, wat melk toe.
Giet de Tagliatelle goed af en schep de saus er door.
Verdeel de Tagliatelle/saus over 2 diepe borden en strooi er de walnoten over.
Garneren met peterselie.

Print Friendly, PDF & Email

Benodigdheden:

1 Vacherin Mont d’Or in een sparrenhouten bakje ca. 500 gram
Aluminiumfolie
een scheutje droge witte wijn
1 teen knoflook
rozemarijn
evt. brood, groenten of soepstengels

Bereidingswijze:

Pel de teen knoflook en snijd hem in partjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel de partjes knoflook en steek ze in de korst van de Vacherin, doe dit ook met de rozemarijn.
Schenk hier een klein scheutje droge witte wijn overheen.
Pak de kaas in ( met doosje) met aluminiumfolie en zet hem 15 tot 20 minuten in de oven.
De kaas is klaar om gelepeld te worden.

Print Friendly, PDF & Email