Boerenkaas
Boerenkaas is kaas die echt, op een traditionele en ambachtelijke manier, op de boerderij wordt gemaakt. De melk hiervoor komt rechtstreeks van eigen koeien.
Boerenkaas smaakt nooit hetzelfde. Verschillen in koe, gras, grondsoort, seizoen, receptuur en bereidingswijze, zorgen voor de zo kenmerkende variaties in de smaak van Boerenkaas.
Naast de bereiding is ook de rijping van Boerenkaas van belang voor de smaak.
Dit rijpingsproces begint al direct nadat het zuursel en stremsel aan de kaasmelk toegevoegd is. Suikers, vetten en eiwitten worden omgevormd tot een dikke massa, de wrongel. Deze wordt in kleine stukjes gesneden waarna deze in kaasvaten gedaan wordt en een korte tijd tot een kaas wordt samengeperst .
Na het persen gaat de kaas enige uren in een pekelbad, waardoor zij een beschermende korst krijgt.
Dan begint het echte rijpen!
Tijdens de opslag, op planken in speciaal daarvoor bestemde ruimtes, zorgen enzymen voor de smaakontwikkeling, veranderen het vet en de eiwitten van de Boerenkaas langzaam in geur- en smaakstoffen en krijgt zij haar volle, krachtige en kenmerkende unieke smaak.