Boerenkaas

Boerenkaas is kaas die echt, op een traditionele en ambachtelijke manier, op de boerderij wordt gemaakt. De melk hiervoor komt rechtstreeks van eigen koeien.
Boerenkaas smaakt nooit hetzelfde. Verschillen in koe, gras, grondsoort, seizoen, receptuur en bereidingswijze, zorgen voor de zo kenmerkende variaties in de smaak van Boerenkaas.

Naast de bereiding is ook de rijping van Boerenkaas van belang voor de smaak.
Dit rijpingsproces begint al direct nadat het zuursel en stremsel aan de kaasmelk toegevoegd is. Suikers, vetten en eiwitten worden omgevormd tot een dikke massa, de wrongel. Deze wordt in kleine stukjes gesneden waarna deze in kaasvaten gedaan wordt en een korte tijd tot een kaas wordt samengeperst .
Na het persen gaat de kaas enige uren in een pekelbad, waardoor zij een beschermende korst krijgt.
Dan begint het echte rijpen!
Tijdens de opslag, op planken in speciaal daarvoor bestemde ruimtes, zorgen enzymen voor de smaakontwikkeling, veranderen het vet en de eiwitten van de Boerenkaas langzaam in geur- en smaakstoffen en krijgt zij haar volle, krachtige en kenmerkende unieke smaak.

 

Boer Mulder uit Melissant

Op Goeree-Overflakkee ligt het familiebedrijf Mulder. Vader Sjaak, moeder Tonnie en zoon Stefan runnen het bedrijf. Het familierecept en de liefde voor het vak is van vader op zoon doorgegeven. De gehele melkproductie van hun 350 koeien wordt gebruikt voor het maken van Goudse Boerenkaas van 16 kg.                                                                               In de Zeeuwse natuur staat de zee centraal. Niet alleen doordat er overal water is, maar ook doordat het Zeeuwse landschap en de Zeeuwse natuur hun huidige vorm te danken hebben aan (de strijd tegen) het water. De koeien grazen in weilanden omgeven door zee, waardoor een vollere zilte smaak ontstaat. Door jarenlange ervaring en traditionele rijping zijn deze kazen van echte top kwaliteit!

Ons assortiment Mulder kazen bestaat uit:

Rijp Belegen
Pikant
Oud

Boer Verweij uit Polsbroek

Boerenkaas mag pas Boerenkaas genoemd worden als deze van rauwe melk bereid is op de boerderij zelf. Cock Verweij spreekt zelf liever van volle, verse melk in plaats van rauwe melk. Bij pasteuriseren en thermiseren, bijvoorbeeld bij fabriekskaas, wordt de melk verhit waardoor enzymen en bacteriën gedood worden en de smaak beduidend anders wordt. Juist de natuurlijke bacteriën geven echte Boerenkaas zijn speciale smaak.
Specialiteit van de familie Verweij is jonge boerenkaas van 30 kilo. Er wordt in Polsbroek op een doordeweekse dag minimaal 600 kilo jonge kaas gemaakt.
Wat hun kaas zo speciaal maakt is volgens Cock de smeuïge smaak en de zachte structuur.

Bij ons verkrijgbaar:

“Meshanger”
“Gatenkaas”

Boer van der Poel uit Rijpwetering

Hoeve Waterrijk is gelegen op een eiland in de Kagerplassen in het Groene Hart. Hier wordt al generaties lang kaas gemaakt door de familie van der Poel.
Het bedrijf wordt gerund door Hugo en Marije van der Poel, maar opa Leo helpt ook nog steeds mee. Er wordt acht maanden lang zes dagen per week kaasgemaakt van de melk van alle 140 koeien. Hugo en Marije maken Boeren Goudse Oplegkaas van rauwe zomermelk van koeien die in de weilanden van het Groene Hart grazen. De kazen wegen minimaal 20 kilo en worden nog gemaakt met behulp van houten vaten en linnen doeken. Juist deze combinatie maakt het mogelijk om kazen te maken, die lang kunnen rijpen.

Bij ons verkrijgbaar:

“Pikant”
“Overjarig”

Boer Schep uit Bergambacht

Al ruim 45 jaar wordt er kaas gemaakt op de boerderij van de familie Schep in Bergambacht. Daar zijn de ouders van Jaap Schep mee begonnen en omdat Jaap altijd al boer wilde worden, heeft hij het bedrijf overgenomen. Samen met zijn vrouw Rianne, die tot dan toe geen kaas had gegeten van het boerenbestaan.
De melkvee- en kaasboerderij van de familie Schep staat in de Krimpenerwaard, in de polder Zuidbroek. Recht in het Groene Hart van Nederland. Het is hier het hele jaar door goed toeven voor de 400 melkkoeien, per dag goed voor 7000 liter melk. Weilanden vol sappig gras, een 24-stands draaimelkstal en een stal met plek voor wel 500 koeien.

Het maken van de 60 kg kazen is een specialiteit van hun bedrijf.

Bij ons verkrijgbaar:

“Pikant”

Boer Blokland uit Biddinghuizen

Van oorsprong komen Piet en Joke Blokland uit de provincie Utrecht, waar ze de boerderij van de vader van Piet overnamen. Nu zijn zij gehuisvest in Biddinghuizen, waar ze samen met hun zoon Edwin een gemengd bedrijf hebben. Zij combineren akkerbouw met de zorg voor varkens en 140 koeien. In de ultramoderne kaasmakerij maakt Joke Goudse Boerenkaas van 12 en 16 kilo en de mooie opleg exemplaren van 30 kilo.
Zodra de koeien vanaf begin april weer heerlijk in de weilanden grazen, wordt de melk gebruikt voor de productie van de smaakvolle boerenkaas. Een oer-Hollands product om trots op te zijn. Dat komt vooral doordat de koeien in een heerlijke verse grasweide grazen. En geloof het of niet, maar dat proef je aan de kaas. Het verse gras is, samen met een hap hooi en een paar kilo maïs, het beste dat een boer zijn koeien kan voorschotelen. Daardoor is de Boerenkaas van Boer Blokland zo heerlijk puur en ambachtelijk van smaak.

Bij ons verkrijgbaar:

“Mini Jumbo”

Boeren Leidse belegen
Boeren Komijn belegen
Boeren kilo’s
Boeren Stolwijker oud